Na kudłacze, znane również jako kostki kokosowe, widziałam wiele przepisów.
Wiem, że niektórzy robią je na bazie zwykłego biszkoptu. Zainteresował mnie przepis w rodzaju ciasta ucieranego lecz odstraszająca była duża ilość tłuszczu.
Wreszcie typ padł na recepturę zamieszczoną w pisemku „Ciasta na stół” (nr3/2006).
Oczywiście została ona nieco przeze mnie zmieniona.
Spróbujcie według mnie warto.
Skład:
Na kostki
- 450g mąki pszennej
- 2 jajka
- 80g masła
- 180g cukru
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Na polewę
- 125g masła
- 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 200g wiórek kokosowych
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać miękką margarynę i w dalszym ciągu dokładnie ucierać.
Wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko i aromat.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok.25min w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasto wystudzić na kratce i pokroić na kostki o wymiarach 4x4cm.
Składniki na polewę zagotować w rondelku do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
W tak przygotowanej gorącej polewie maczać poszczególne kostki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Odłożyć do zastygnięcia na folię aluminiową.