Kudłacze

Kudłacze

Na kudłacze, znane również jako kostki kokosowe, widziałam wiele przepisów.
Wiem, że niektórzy robią je  na bazie zwykłego biszkoptu. Zainteresował mnie przepis w rodzaju ciasta ucieranego lecz odstraszająca była duża ilość tłuszczu.
Wreszcie typ padł na recepturę zamieszczoną w pisemku „Ciasta na stół” (nr3/2006).
Oczywiście została ona nieco przeze mnie zmieniona.
Spróbujcie według mnie warto.

Kudłacze

Skład:

Na kostki

  • 450g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Na polewę

  •  125g masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 200g wiórek kokosowych

Wykonanie

Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać miękką margarynę i w dalszym ciągu dokładnie ucierać.
Wsypać mąkę z proszkiem, wlać mleko i aromat.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok.25min w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasto wystudzić na kratce i pokroić na kostki o wymiarach 4x4cm.
Składniki na polewę zagotować w rondelku do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
W tak przygotowanej gorącej polewie maczać poszczególne kostki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Odłożyć do zastygnięcia na folię aluminiową.

Kudłacze

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.