Bułeczki maślane na miodzie.

Puszyste,lekkie,pachnące masłem i miodem. Polecam na śniadanie do twarożku lub domowych konfitur.

Bułeczki maślane na miodzie.

Składniki na 10 sporych bułek

  • 450 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 240 ml mleka
  • 50 g płynnego miodu (jeśli wolimy słodsze można dać 80 g, miód ma być płynny)
  • 1 duże jajko
  • 60 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli

Bułeczki maślane na miodzie.

Bułeczki maślane na miodzie.

Wykonanie

  1. Składniki umieścić w misie miksera  i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (potrwa  to około 1,5 godziny).
  2. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, uformować 10 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie, tak aby podczas pieczenia się połączyły.
  3. Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
  4. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  5. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około  – 20-25 min.

Kruszonka*

  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka masła orzechowego ( można pominąć)
  • 60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić  palcami. W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła.

Bułeczki maślane na miodzie.

* jeżeli kruszonki będzie za dużo można przesypać do pudełeczka i zamrozić do czasu kolejnego wypieku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.