Szarlotka biszkoptowa

Szarlotka biszkoptowa, czyli pyszne, lekkie, aromatyczne, jesienne ciasto.
Trudno jest mu się oprzeć. Bo co może być lepszego  od poczciwego kawałka szarlotki??? No chyba tylko dwa kawałki takiej szarlotki . Zapraszam wiec do pieczenia, z pewnością Wam zasmakuje 

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie :

  1. Całe jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubijać na gęstą, jasną pianę, która znacznie zwiększy swoją objętość.  (potrwa to ok.10 min)
  2. Pomału, cienką stróżką wlewać olej, następnie mleko nie przerywając ubijania.
  3. Mąkę z proszkiem – przesiać  do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto podobne do biszkoptu, lecz bardziej gęste
  4. Połowę ciasta wlać do formy 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  5. Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut (do momentu zarumienienia)  Ciasto powinno być prawie upieczone.
  6. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać.
  7. Na jabłka przelać resztę ciasta, wyrównać.
  8. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka .

 

Nadzienie jabłkowe 

  • 8 kwaskowych i jędrnych jabłek*
  • 2 – 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/5 szklanki wody
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną,
  2. Umieścić w garnku, przenieść na rozgrzany palnik. Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania wody.
  3. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.
  • można też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika ( u mnie 2 słoiki o pojemności 0,75 podgrzane i wymieszane z cynamonem)

Smacznego 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.