Kruche słoneczniki

 Maślane, kruchutkie ciasto w połączeniu z przyjemnie chrupiącą warstwą słonecznikową to świetne połączenie smakowe. Jest to idealna propozycja na smaczną przekąskę dla ciasteczkowych łasuchów

Kruche słoneczniki

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej np. tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej np.1/2 szklanki)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (ciastka z proszkiem budyniowym są delikatniejsze)
  • 1 łyżeczka cukru  z wanilią

Warstwa słonecznikowa:

  • 50 g miodu
  • 20 g cukru białego
  • 40 g masła
  • 40 g śmietanki kremówki 30%
  • 160 g łuskanych pestek słonecznika

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, a także opcjonalnie sypki budyń  Dodajemy także żółtka i posiekane masło.
  2. Z wszystkich tych składników zagnieść zwarte, gładkie ciasto.
  3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je na pół godziny do lodówki, 
  4. Blat lekko podsypać mąką,
  5. Rozwałkować ciasto na około pół centymetra grubości.
  6. Wycinać ciasteczka za pomocą foremek, czy nawet szklanki.
  7. Piec przez około 8-10 minut w temperaturze 180ºC  

Kruche słoneczniki

Kruche słoneczniki

Kruche słonecznikiGdy ciasteczka się podpiekają przygotować warstwę słonecznikową.

  1. W małym rondelku podgrzać miód, cukier, masło oraz śmietankę
  2. Gdy masa się zagotuje, wtedy całość wymieszać i dodać do niej pestki słonecznika.
  3. Chwilkę pogotować, aż masa trochę odparuje i stanie się nieco kleista
  4. Podpieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżeczki nakładać (na środku każdego ciastka) warstwę słonecznikową lekko ją przyklepując
  5. Ponownie włożyć ciasteczka do pieca na kolejne 8-10 min
  6. Dopiekać temp 180ºC aż będą ładnie rumiane.
  7. Kontrolować, aby się nie przypaliły

Kruche słoneczniki

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *