Babka z kakao i orzechami

Babka z kakao i orzechami
Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 160g masła
–    40g oleju
– 4 jaja
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki mleka
– po 2 łyżeczki sody, kakao i cynamonu
– 3 łyżki dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki)
– 2 garście orzechów włoskich
– 120 g czekolady mlecznej (na polewę)
Wykonanie
  • Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ucierać dalej do białości.
  • Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować.
  • Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować.
  • Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać.
  • Można także dodać rodzynki.
  • Babkę wlać do formy z kominem, piec 60min w 180º stopniach.
  • Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.

Babka z kakao i orzechami

Babka z kakao i orzechami

Babka z kakao i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *