Drożdżówki z pieczarkami

Uwielbiam drożdżówki pod każda postacią. Mogą być z serem, domowymi powidłami, jagodami, budyniem…. można długo wymieniać. Tylko czy drożdżówka musi być słodka? Przekonajcie się sami

Drożdżówki z pieczarkami

Składniki: na 12 sztuk

Na ciasto:

  • 650 g mąki wrocławskiej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Na farsz:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag miękkiego sera żółtego 
  • olej do smażenia pieczarek i cebuli 
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 

Drożdżówki z pieczarkami

Sposób wykonania:

  • Z 1/2 szklanki letniego mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Przygotowujemy farsz: cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do delikatnego zeszklenia.
  • Następnie do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż odparuje woda z pieczarek
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, jajka, stopione i przestudzone masło oraz resztę letniego mleka.
  • Wszystko dokładnie wyrabiamy przy pomocy robota i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek, który dzielimy na ok 12 plastrów.
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki i układamy na blaszkach wysmarowanych olejem.
  • Pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Na każdym placku rozkładamy przygotowany wcześniej farsz i posypujemy serem żółtym startym na grubych oczkach. 
  • Drożdżówki wkładamy do piekarnika – termoobieg -190ºC i pieczemy 20-25min, aż do ładnego zrumienienia ciasta.
  • Najsmaczniejsze są świeżo upieczone. Przed jedzeniem można dodatkowo posmarować je keczupem 

Drożdżówki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *