Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

Kruche pierożki z kapustą i grzybami to moja propozycja na stół wigilijny. Pierożki są szybkie do wykonania i bardzo smaczne 🙂 Ciasto za sprawą dodanego smalcu jest kruchuteńkie, wręcz rozpływa się w ustach. Pierożki można mrozić a tuż przed podaniem wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika ( odradzam mikrofalę, która oczywiście rozmrozi i podgrzeje pierożki ale nie przywróci  im kruchości). Polecam ! Moje już czekają na Wigilię w zamrażarce 

Kruche pierożki z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto: ( proporcja na ok. 30 szt.)
  • 3 szkl. mąki pszennej 
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 roztrzepane jajo – do posmarowania
  • kminek lub czarnuszka do posypania

Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodać olej .  Uformowane w kulę ciasto  zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 2 godz.

Składniki na nadzienie:
  • 20 g suszonych grzybów
  • 450 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka godzin ( może być na noc). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły.Następnie  grzyby pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno pokroić . Podsmażyć ją krótko na oleju.  Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się gotowały . Całość  przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulką. Przesmażyć chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

Wykonanie pierożków:

Ciasto  rozwałkować na grubość ok .3mm. Wycinać kółka o średnicy 10 cm, nakładać łyżeczką farsz i sklejać pierogi.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp 190ºC na złoto.
Podawać z barszczem czerwonym.

Kruche pierożki z kapustą i grzybami.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *