Sernik świąteczny

Sernik idealnie kremowy, delikatny i bardzo, ale to bardzo puszysty.  Podczas pieczenia rośnie , by potem lekko opaść -nie umniejsza to jednak jego smaku. Jest z nim trochę zabawy i nabrudzonych naczyń ale naprawdę warto . Jego zjawiskowy smak zrekompensuje wszelkie trudy 🙂 Idealny na święta !

Sernik świąteczny

Skadniki:

  • 1kg  mielonego  twarogu ( użyłam w wiaderku z Piątnicy )
  • 30 dag  cukru
  • 7 dużych jajek, (białka oddzielić od żółtek)
  • 20 dag  masła
  • 4,5 łyżki kaszy manny
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru (niepełne opakowanie)
  • 200 ml śmietany kremówki ( schłodzonej )
  • 1 opakowaniem cukru wanilinowego ( 16 g)
  • bakalie –  1/2 – 3/4 szklanki ( rodzynki, skórka pomarańczowa itp-co lubimy)

Wykonanie:

  1.  Masło utrzeć w mikserze na puszystą, biała masę.
  2. Dodawać porcjami twaróg i dalej ucierać.
  3. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, utarte dodać do twarogu z masłem.
  4. Do masy serowej dodać mannę i budyń, krótko zmiksować do połączenia składników.
  5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
  6. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę ( nie musi być szczególnie sztywna, gdyż taka powoduje szybkie rośnięcie sernika, a później opadanie.)
  7. Z masą serową delikatnie połączyć ubitą kremówkę, pianę z białek i bakalie.
  8. Formę o wymiarach 22 x 29 cm  wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Przełożyć masę serową, wyrównać.
  10. Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut.
  11. Studzić w  uchylonym piekarniku.
  12. Schłodzić w lodówce ( najlepiej całą noc)
  13. Dowolnie udekorować.
  14. Przechowywany w chłodnym miejscu świeżość zachowuje nawet przez tydzień.

 

 

P1120555

Sernik świąteczny

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.