Chlebek rewelacyjny !!! Chrupiąca skórka i sprężysty, puszysty,wilgotny miąższ. Dawno nie jadłam takiego chlebka. Piekłam go w garnku rzymskim, ale myślę,że w naczyniu żaroodpornym z pokrywą też się uda.
Składniki:
- 120 g zakwasu żytniego
- 530 g mąki pszennej -chlebowej (typ 650)
- 70 g mąki żytniej razowej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 9 g świeżych drożdży
- 450 g letniej wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki miodu
- 40 g płatków owsianych górskich
Wykonanie :
- Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane.
- W dużej misce wymieszać obydwie mąki i 3 łyżki otrębów.
- Zakwas wraz z wodą wymieszać.
- Z drożdży, miodu , łyżki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut.
- Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min.
- Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut.
- Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić ( ciasto powinno być średnio luźne-w razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody).
- Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości .
- Wyrośnięte ciasto przerobić ręcznie i odstawić do ponownego wyrośnięcia ( na ok godzinę.)
- Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok. 20 minut. a następnie naoliwić.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 250ºC razem z garnkiem lub naczyniem żaroodpornym.
- Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć ostrożnie garnek rzymski, przerzucić do niego delikatnie ciasto chlebowe z miski, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 225ºC i piec jeszcze ok. 15 minut.
Smacznego 🙂
Wlasnie upieklam chleb. Wyszedl dokladnie taki jaki powinien byc. Moj 14 letni syn stwierdzil, ze jest wysmienity a to w jego wydaniu bardzo duzo znaczy. Na pewno bedzie u nas goscil czesto. Nastepnym razem wyprobuje inny przepis.