Sernik na zimno z owocami.

To mój ulubiony sernik na zimno 🙂 . Lekki, delikatny, mało słodki, błyskawiczny. Idealny na letni, upalny dzień. Ponadto jego zaletą jest możliwość modyfikacji. Nie tylko owoce można zmieniać ! Można dodać czekoladę, masę krówkową, galaretkę, frużelinę, bakalie, mus jabłkowy i co tam nam jeszcze podpowie wyobraźnia. Bardzo polecam !

Składniki:

spód

  • biszkopty okrągłe lub podłużne

masa serowa

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego  (dałam naturalny + 2 dodatkowe łyżki cukru pudru)
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 g żelatyny

ponadto

Sposób wykonania:

  1. Dno tortownicy o Ø 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.( ja wykorzystałam obręcz do ukladania tortu którą umieściłam na porcelanowej paterze)
  2. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty.
  3. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub posmarować kremem bananowo-kakaowym
  4. Żelatynę zalać zimną wodą(3-4 łyżki) i odstawić na 10 minut.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier.
  6.  Część serka homogenizowanego (jakieś 3/4) dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
  7. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  8. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i lekko podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać.
  9. Odstawić, by  masa nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a pozostałą masą serową będzie mniejsza, tym mniejsza szansa na powstanie grudek.
  10. Do przestudzonej (lecz ciągle płynnej) żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać, ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.
  11. Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.
  12. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.