To mój ulubiony sernik na zimno 🙂 . Lekki, delikatny, mało słodki, błyskawiczny. Idealny na letni, upalny dzień. Ponadto jego zaletą jest możliwość modyfikacji. Nie tylko owoce można zmieniać ! Można dodać czekoladę, masę krówkową, galaretkę, frużelinę, bakalie, mus jabłkowy i co tam nam jeszcze podpowie wyobraźnia. Bardzo polecam !
Składniki:
spód
- biszkopty okrągłe lub podłużne
masa serowa
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego (dałam naturalny + 2 dodatkowe łyżki cukru pudru)
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 30 g żelatyny
ponadto
- 250 g świeżych owoców
- krem bananowo-kakaowy ( opcjonalnie)
- Dno tortownicy o Ø 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.( ja wykorzystałam obręcz do ukladania tortu którą umieściłam na porcelanowej paterze)
- Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty.
- Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub posmarować kremem bananowo-kakaowym
- Żelatynę zalać zimną wodą(3-4 łyżki) i odstawić na 10 minut.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier.
- Część serka homogenizowanego (jakieś 3/4) dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
- Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i lekko podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać.
- Odstawić, by masa nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a pozostałą masą serową będzie mniejsza, tym mniejsza szansa na powstanie grudek.
- Do przestudzonej (lecz ciągle płynnej) żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać, ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.
- Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.
- Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.
Smacznego !