Owocowe na jogurcie

Owocowe na jogurcie to szybkie i proste ciasto, do którego możemy użyć dowolnych sezonowych owoców.Moje jest z truskawkami ale doskonale sprawdzą się tutaj maliny, jagody, brzoskwinie, rabarbar, wiśnie, porzeczki, agrest czy jabłka. Dajemy to co mamy pod ręką, a ciacho za każdym razem smakuje świetnie 🙂
Żeby zniwelować możliwość wystąpienia zakalca pamiętajmy że:

  1. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową,należy je wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem
  2. W tym cieście nie nadużywamy miksera (mieszamy łyżką lub nawet ręką )
  3. Nie zmieniamy składników, te w przepisie są tak dobrane, aby ciasto wyszło idealnie 🙂

Owocowe na jogurcie

Składniki :  (moja forma 35×23)

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • budyń waniliowego bez cukru (40g)
  • 1 szklanka  drobnego cukru
  •  4  jajka ” M”
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 300 g  jogurtu naturalnego greckiego lub naturalnego gęstego
  •  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 do 3/4 kg owoców ( dałam 1/2 kg truskawek)
  • kisiel owocowy *

Owocowe na jogurcie

*Kisiel dobieramy kolorystycznie i dajemy tylko do soczystych owoców jak rabarbar, truskawki, maliny, jagody, soczyste brzoskwinie itp. Do porzeczek, agrestu, jabłek- nie dajemy

Wykonanie:

  1. Truskawki wymyć osuszyć, większe przekroić na połowę, mniejsze pozostawić w całości  i posypać  kisielem- wymieszać dłonią.
  2. Ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.(mikser schować 😉  )
  3. Dodać  olej , jogurt i krótko wymieszać łyżką.
  4. Piekarnik nagrzać do temp.180ºC.
  5. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia , przesiać.
  6. Wsypać suche produkty do płynnej masy i wymieszać łyżką (lub lepiej  dłonią.)
  7. Przelać do formy- ciasto jest dosyć gęste
  8. Owoce ułożyć  na cieście lekko wciskając.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec (góra/dół bez termoobiegu  ok. 45 minut- do tzw. suchego patyczka.
  10. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.