Chleb na zakwasie z octem balsamicznym

 Kolejny udany eksperyment w dziedzinie chlebów . Tym razem mąka pszenna stworzyła z  zakwasem żytnim i octem balsamicznym trio doskonałe 🙂 . 
Zapraszam do wypróbowania , bo tego smaku nie da się opisać .
Chleb na zakwasie z octem balsamicznym
 Składniki:
  • 400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 250 g  zakwasu żytniego
  • 375 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 dag drożdży
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • mleko do posmarowania chleba
 Wykonanie:
  1. Do wody kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej , zakwas, ocet i sól.
  3. Dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły
  4. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy pozostałe 25 g jasnej mąki pszennej i całą mąkę pełnoziarnistą.
  6. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące.
  7. Wyrabiamy tak około 10 minut.(najlepiej przy pomocy robota kuchennego )
  8. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. ( użyłam keksówki o wymiarach 30×12 mierzone u góry , ale mogłaby być ciut większa, bo chlebek trochę ją przerósł  😉  .
  9. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2 do 5 w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia.
  10. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem,
  11. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 230ºC i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200º C i pieczemy jeszcze 35 minut.
  12. Studzimy na kratce.
Chleb na zakwasie z octem balsamicznym
Chleb na zakwasie z octem balsamicznym
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.