Nad tym sposobem kiszenia zastanawiałam się już od dawna, a ponieważ ogórków w ogródku dostatek , postanowiłam go wreszcie wypróbować.O wrażeniach będę mogła poinformować dopiero po jakimś czasie-póki co wierzę na słowo sąsiadce, która zapewniła mnie,że ogórki zawsze zalewa wrzącą wodą i wychodzą jej twarde, chrupiące i ogólnie pyszne.
składniki:
- ogórki gruntowe
- kwiaty kopru
- korzeń chrzanu
- gorczyca
- czosnek
- liście dębu
zalewa:
- 1 litr wrzącej gotowanej wody
- 1 łyżeczka czubata tartego chrzanu ze słoiczka
- 1,5 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie
- Umyć litrowe słoiki, dokładnie wyparzyć wrzątkiem, odwrócić do góry dnem, żeby obciekły. W gotowe słoiki wkładać kwiaty kopru, po kilka ząbków czosnku, po łyżeczce gorczycy, kawałku chrzanu, ułożyć ścisło ogórki jasną stroną do góry.
- W garnku zagotować wodę, dodać sól, chrzan, dokładnie wymieszać, wrzącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić, odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie słoiki mocno dokręcić i wynieść w chłodne miejsce (np. do piwnicy) Tak zrobione ogórki są chrupiące, twarde i bardzo smaczne.