Ogórki kiszone

Nad tym sposobem kiszenia zastanawiałam się już od dawna, a ponieważ ogórków w ogródku dostatek , postanowiłam go wreszcie wypróbować.O wrażeniach będę mogła poinformować dopiero po jakimś czasie-póki co wierzę na słowo sąsiadce, która zapewniła mnie,że ogórki zawsze zalewa  wrzącą wodą i wychodzą jej twarde, chrupiące i ogólnie pyszne.

Ogórki kiszone

składniki:

  • ogórki gruntowe
  • kwiaty kopru
  • korzeń chrzanu
  • gorczyca
  • czosnek
  • liście dębu

zalewa:

  • 1 litr wrzącej gotowanej wody
  • 1 łyżeczka czubata tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1,5 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Umyć litrowe słoiki, dokładnie wyparzyć wrzątkiem, odwrócić do góry dnem, żeby obciekły. W gotowe słoiki wkładać kwiaty kopru, po kilka ząbków czosnku, po łyżeczce gorczycy, kawałku chrzanu, ułożyć ścisło ogórki jasną stroną do góry.
  2. W garnku zagotować wodę, dodać sól, chrzan, dokładnie wymieszać, wrzącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić, odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie słoiki mocno dokręcić i wynieść w chłodne miejsce (np. do piwnicy) Tak zrobione ogórki są chrupiące, twarde i bardzo smaczne.

Ogórki kiszone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.