Ciasto jajko sadzone.

Jajko sadzone, które dziś prezentuję to nic innego jak pyszny, lekki serniczek na zimno z  morelami z syropu i galaretką. Na spód możemy upiec cieniutki biszkopt lub po prostu zastąpić go herbatnikami. Można też zrobić do tego ciasta spód ciasteczkowy* (widoczny na zdjęciu) uzyskamy wtedy błyskawiczną wersję bez pieczenia. Jednym słowem szybkie, pyszne i efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół.

Ciasto jajka sadzone.

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę.
  2. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
  3. Dodać żółtka, ciągle ubijając.
  4. Wlać strużką olej nie przerywając ubijania.
  5. Mąkę z proszkiem przesiać bezpośrednio na masę jajeczną i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
  6. Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach  24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
  7. Wyrównać – ciasto wypełni formę cienką warstwą.
  8. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto jajka sadzone.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie, schłodzonego (użyłam „Mój ulubiony”)
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 ml śmietany kremówki  schłodzonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
  • 6 – 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 1-2 małe puszki moreli w syropie
  1. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody . Wystudzić w temperaturze pokojowej, powinna pozostać płynna.
  2. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder.
  3. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek).
  4. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać, do momentu zgęstnienia masy.
  5. Dodać wystudzoną , lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić do połączenia.
  6. Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać.
  7. Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem.
  8. Odstawić do stężenia.

Galaretka do polania ciasta:**

  • 500 ml syropu z moreli ( jeżeli nie mamy tyle po odsączeniu moreli dopełniamy wodą)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

Ciasto jajka sadzone.

  • Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli , odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny .
  • Nie doprowadzać do zagotowania!
  • Zdjąć z palnika, lekko przestudzić  a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia.
  • Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka będzie sprawiać wrażenie mętnej  podgrzać ją delikatnie (nie doprowadzając do wrzenia).
  • Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia.

Do dekoracji:

  • garstka posiekanych pistacji (wyjęte z łupinki pistacje należy sparzyć wrzątkiem i obrać z brązowej skórki)

Przed podaniem posypać ciasto posiekanymi pistacjami. Kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każdego z kwadratów. Przechowywać w lodówce.

Ciasto jajka sadzone.

Smacznego 😘

*spód ciasteczkowy:(opcjonalny)

(spód tan umieściłam bezpośrednio w naczyniu porcelanowym, które zaplanowałam postawić na świątecznym stole)

  • 170 g ciastek zbożowych (lub jakichkolwiek ulubionych,)
  • 50 g masła, roztopionego
  1. Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Wysypać ciasteczka bezpośrednio na dno przygotowanej formy.
  3. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i ubić.
  4. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
  5. Na schłodzony spód wylać masę serową.

** zamiast syropu z moreli można do polania ciasta użyć przezroczystą  galaretkę winogronową lub cytrynową , wówczas  2 galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody
(3 szklanki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.