Jogurtowe ciasto z mandarynkami

Lekkie i puszyste ciasto, szybkie do zrobienia i niezwykle smaczne. Polecam do popołudniowej herbatki🙂

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4 szkl cukru
  • 25 g roztopionego masła i wystudzonego
  • 2 duże jajka 
  • 1 szkl gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego w temp. pokojowej
  • 1 mała puszka mandarynek w zalewie
  • kilka kropel esencji waniliowej
Przezroczysta polewa:
  • woda spod mandarynek około 150 ml
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie ciasta:
1. Mandarynki odcedzamy na sitku, a wodę zachowujemy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy jogurt i roztopione masło. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i esencję waniliową.Mieszamy szpatułką.
3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 40-50 minut.
Przygotowanie polewy:
1. Wodę spod mandarynek (jeśli brakuje  do tych 150 ml  to można dolać przegotowanej wody i dosłodzić) podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Kiedy polewa zaczyna lekko tężeć polewamy nią wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki, aby jak najszybciej żelatyna zastygła.
Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.