Sałatka naleśnikowa

Sałatka naleśnikowa to pyszna i niezwykle dekoracyjna sałatka. Może być ozdobą stołu w czasie nadchodzących świąt. Niestety do szybkich nie należy. Zachęcam jednak do wypróbowania

Składniki na naleśniki:

  • 1szkl. mąki
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • vegeta

Składniki na farsz do naleśników:

  • 50-70g sera żółtego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki

Składniki na sałatkę:

  • 200g piersi z kurczaka (może też być udko)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • groszek konserwowy (mały 150g)
  • 3 jajka
  • majonez – ok.200g
  • śmietana 18%- 200g
  • sól,pieprz,dowolne przyprawy
  • szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. (Potrzebujemy 4-5 szt. naleśników o średnicy ok. 20cm.)
  2. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dodać 2 ząbki  przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekaną natkę pietruszki,2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Farszem smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Zwinąć w ruloniki i odstawić do wystygnięcia.
  3. Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować. Mięso z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
  4. Ruloniki naleśnikowe pokroić na plasterki grubości 1 cm.
  5. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno i boki rulonikami z naleśników dociskając je do siebie.
  6. Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wymieszać z 1 łyżką masy majonezowej i ewentualnie doprawić,  wyłożyć na przygotowane naleśniki.
  7. Następnie na ziemniaki dać pokrojone w kostkę ogórki i mięso z kurczaka,posypać solą i pieprzem, posmarować masą majonezową ok.1- 2 łyżki.
  8. Wyłożyć marchewkę pokrojoną w kostkę,posypać solą,pieprzem,posmarować 1 łyżką majonezu,na marchewkę dać groszek konserwowy, posmarować 1 łyżką majonezu,na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę jajka,posypać solą, pieprzem i posmarować 1 łyżką majonezu.
  9. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć z folii ,przykryć salaterkę talerzem, na którym będzie podawana sałatka i odwrócić miskę.Zdjąć folię. Udekorować szczypiorkiem lub cebulką.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.