Nasz chleb codzienny.

Ten chlebek gości na naszym stole już ładnych parę lat. Pszenno-żytni, na zakwasie, pasujący do wszystkiego. Jego najlepszą reklama niech będzie fakt, że nikomu się jeszcze nie znudził.Piekę też inne chlebki z nasionami i rozmaitymi dodatkami. Są smaczne, lecz po krótkim czasie się nudzą i wtedy wracam do naszego chlebka codziennego. Najlepiej wyrobić go w robocie planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego. Świetnie poradzi sobie też Thermomix ( przycisk z kłoskiem ). Możemy zlecić wyrabianie również maszynie do chleba. Nawet robot ręczny z końcówkami do ciasta drożdżowego się nada. Odradzam jednak wyrabianie ręczne ( ciasto jest bardzo lepkie). Odżywiamy więc zakwas i jutro do roboty 😁.

Składniki: (na 1 keksówkę o wymiarach 35×12-mierzone u góry formy)

  • 100 g mąki żytniej
  • 70 g mąki pszennej (typ 480)
  • 330 g mąki clebowej (typ 650)
  • 340 ml zimnej wody
  • 125 ml aktywnego zakwasu ( dożywionego 10-12 godzin przed pieczeniem)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 g drożdży

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić przy pomocy dowolnego robota  kuchennego. ( ok. 5-7 minut)

Nasz chleb codzienny.

2.Wyrobione ciasto wyłożyć do miski posmarowanej olejem i przykryć folią
lub przykrywką.

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

3.Odstawić do wyrośnięcia na ok 3 godziny.(w połowie czasu, jeżeli jesteśmy w domu można ciasto w misce przerobić używając plastykowej szpatułki podbierając ciasto od spodu i kładąc na wierzchu, czyli tworząc taką jakby kopertę).

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

4.Wyrośnięte ciasto przerobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem keksówki.

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

5.Odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny ( ciasto ma wypełnić całą foremkę)

Nasz chleb codzienny.

Nasz chleb codzienny.

6.Piekarnik nagrzać do 250ºC.

7.Wstawić formę do piekarnika  i piec ok.20 minut , po czym zmniejszyć temperaturę do 230ºC i  piec jeszcze 17-20min.
(u mnie po tych 20-minutach wkładam blachę od góry, żeby skórka nie była zbyt spieczona, ale to zależy od piekarnika-jeśli skórka jest blada nie ma potrzeby wkładania blachy.)

8.Po wyjęciu od razu posmarować chleb wodą, wyjąć z formy i wystudzić
na kratce.

Nasz chleb codzienny.

 

Nasz chleb codzienny.

Gotowe  👍🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.