Ciastka otrębowe

Idealne na śniadanie lub szybką przekąskę gdy dopadnie nas głód. Przepełnione bakaliami i suszonymi owocami smakują naprawdę wyśmienicie. Ciasteczka otrębowe zawsze warto mieć w zasięgu ręki. Muszę jednak przestrzec,że są nieco niebezpieczne, gdyż niesamowicie uzależniają.

Ciastka otrębowe

Składniki na około 36 ciasteczek (  lub więcej, zależy jakie duże uformujemy)

  • 1/2 szklanka suszonych moreli*,( posiekanych w drobną kostkę)
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek*,( pokrojonych w drobna kostkę)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( można dać więcej jak ktoś lubi)
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki  brązowego cukru (lub wg smaku)
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki otrębów ( pszennych, żytnich, owsianych lub mieszanych)
  • 1/2 szklanka posiekanej białej czekolady
  • 1 szklanka granoli (dowolnej, najlepiej domowej roboty)

Ciastka otrębowe Ciastka otrębowe

  1. Morele i śliwki umieścić w niedużej miseczce, zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 15 minut, do namoczenia. Odcedzić wodę.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon. Odstawić.
  3. W misie miksera utrzeć masło do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  4. Dodawać stopniowo cukier i ucierać.
  5. Wbić jajka, wanilię i zmiksować.
  6. Stopniowo dodawać mąkę i miksować na wolnych obrotach do dokładnego wymieszania.
  7. Na końcu dodać płatki owsiane, otręby, czekoladę, granolę – wymieszać drewnianą łyżką.
  8. Ciasto przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią i schłodzić przez godzinę – można pozostawi nawet do następnego dnia.
  9. Po tym czasie  wykładać łyżką porcje ciasta  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach. Powstałe nieregularne kopczyki, lekko spłaszczyć łyżką
  10. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do lekkiego zbrązowienia
  11. Po upieczeniu  przestudzić lekko na blaszce i  przełożyć na kratkę.

* można użyć innych suszonych owoców

Ciastka otrębowe

Smacznego :-).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.