Babka majonezowo-kawowa

Może komuś wydać się dziwne zestawienie majonezu z….cukrem i kawą. Zaręczam jednak, że efekt będzie pyszny. Ponadto babkę robi się bardzo szybko, zawsze się udaje i błyskawicznie znika z patery. Sami się przekonajcie!

Babka majonezowo-kawowa

Babka majonezowo-kawowa

Skład:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru – kto lubi może dać pełną
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wody
  • aromat rumowy – można pominąć lub dać inny

Wykonanie:

Mąki połączyć ze sobą, dodać proszek i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Do białek wmiksować żółtka oraz majonez  (na najniższych obrotach miksera).
Teraz już za pomocą szpatułki delikatnie wmieszać mąki- dodając je partiami.
Należy uważać aby nie zniszczyć struktury ubitych białek!
Dodać aromat.
Większą część (ok.3/4) wylać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.
Do reszty dodać kawę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszać.
Wylać na ciasto.
Można delikatnie zmieszać w formie oba ciasta przy pomocy widelca.
Piec ok.45min w 175°C.- do suchego patyczka.

Babka majonezowo-kawowa

Babka majonezowo-kawowa

*Użyłam formy o wymiarach dna 10×25, ale można użyć np. średniej tortownicy z kominkiem lub średniej formy babkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.