Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki.

Cytrynowy piegusek zaliczyłabym do ciast z serii  „goście w drodze” 🙂
Jego wykonanie jest błyskawiczne i może się obejść nawet bez miksera, choć ja jednak wolę z jego pomocą.
Suche z suchymi-mokre z mokrymi, czyli klasyczne ciasto muffinkowe.
W wydaniu papilotkowym też jest pyszne choć jako ciasto prezentuje się bardziej okazale.
Kto lubi cytrynowe klimaty będzie zadowolony, a kto nie-polecam wypróbować, może akurat będzie to moment przełamania oporów do ciast z użyciem cytryny.

P1080778

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki suchego maku
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki*  jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1-2** cytryny ( sok wycisnąć, skórkę otrzeć)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju 

* szklanka, której użyłam ma 220ml

** ilość soku i otartej skórki radzę użyć zgodnie z własnymi upodobaniami.
Ja użyłam sok z jednej cytryny i otartą skórkę z 1/2 cytryny.
Kwasek i aromat jest jak dla mnie wystarczający.
Są jednak zwolennicy bardziej intensywnych smaków i w takiej sytuacji polecam użycie dwóch cytryn.

Wykonanie:

  • Składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, mak) wymieszać w jednej misce
  • W drugiej misce wymieszać składniki mokre (  jogurt, sok  z cytryny, olej, jajka), dodać cukier i otartą skórkę- dokładnie wymieszać łyżką, ewentualnie krótko zmiksować.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką  lub mikserem tylko do ich połączenia.
  • Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x11cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  •  Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 180°C  około 55-60 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem.
  • Studzić na kratce kuchennej.
  • Posypać cukrem pudrem.

Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki. Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki.
Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki. Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki.
Smacznego!

Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki.
Cytrynowy piegusek -pyszny i szybki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *