Ciasto z jabłkami i kokosem

Ciasto z jabłkami i kokosem wieki temu  było u nas prawdziwym hitem.
Przez to, że  pieczone było  bardzo często, spowszedniało i…..wypadło z obiegu na długie lata. Warto było jednak do niego wrócić.
Jest lekkie, kwaskowe dzięki jabłkom (najlepiej użyć antonówek),
aromatyczne dzięki polewie kokosowej, po prostu pyszne.
Jeszcze jeden argument, dla którego warto go upiec to prostota  wykonania.
Koniecznie spróbujcie!

Ciasto z jabłkami i kokosem

Skład:

Biszkopt

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Nadzienie jabłkowe

  • 6 dużych jabłek
  • 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki wody
  • puszka brzoskwiń (opcjonalnie)

Kokos

  • 1 paczka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 200g wiórek kokosowych

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, gdy będą już sztywne dodać ocet oraz  porcjami cukier- cały czas ubijając. Następnie połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać-już bez użycia miksera. Wylać na prostokątną, dużą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C- przez ok. 30 min (sprawdzić patyczkiem)

W tym czasie obrać jabłka, pokroić w grube plastry i zagotować w wodzie z cukrem.
Uwaga! Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane
.Wyjąć je i odsączyć na sicie. Na upieczony, lekko przestudzony biszkopt rozłożyć plastry jabłek( można dodatkowo ułożyć pokrojone plastry brzoskwiń z puszki). Na wodzie z jabłek gotujemy budynie i gorącym zalewamy owoce.

W garnku ( z grubym dnem) roztapiamy margarynę z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy ok. 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy jajka i miksujemy blenderem.
Masę rozkładamy na budyniu i pieczemy ok.30 min. w temperaturze 180°C.-  najlepiej używając tylko grzałki górnej. Jeżeli jest to niemożliwe na spód podkładamy dodatkową blachę. Gdy polewa będzie rumiana ciasto jest gotowe. Należy je ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

smacznego!

 

Ciasto z jabłkami i kokosem

źródło „Ciasta na stół” 10/2000

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *