Ciasto z jabłkami i kokosem wieki temu było u nas prawdziwym hitem.
Przez to, że pieczone było bardzo często, spowszedniało i…..wypadło z obiegu na długie lata. Warto było jednak do niego wrócić.
Jest lekkie, kwaskowe dzięki jabłkom (najlepiej użyć antonówek),
aromatyczne dzięki polewie kokosowej, po prostu pyszne.
Jeszcze jeden argument, dla którego warto go upiec to prostota wykonania.
Koniecznie spróbujcie!
Skład:
Biszkopt
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Nadzienie jabłkowe
- 6 dużych jabłek
- 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
- 5 łyżek cukru
- 4 szklanki wody
- puszka brzoskwiń (opcjonalnie)
Kokos
- 1 paczka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 200g wiórek kokosowych
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, gdy będą już sztywne dodać ocet oraz porcjami cukier- cały czas ubijając. Następnie połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać-już bez użycia miksera. Wylać na prostokątną, dużą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C- przez ok. 30 min (sprawdzić patyczkiem)
W tym czasie obrać jabłka, pokroić w grube plastry i zagotować w wodzie z cukrem.
Uwaga! Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.Wyjąć je i odsączyć na sicie. Na upieczony, lekko przestudzony biszkopt rozłożyć plastry jabłek( można dodatkowo ułożyć pokrojone plastry brzoskwiń z puszki). Na wodzie z jabłek gotujemy budynie i gorącym zalewamy owoce.
W garnku ( z grubym dnem) roztapiamy margarynę z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy ok. 3 minut. Studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy jajka i miksujemy blenderem.
Masę rozkładamy na budyniu i pieczemy ok.30 min. w temperaturze 180°C.- najlepiej używając tylko grzałki górnej. Jeżeli jest to niemożliwe na spód podkładamy dodatkową blachę. Gdy polewa będzie rumiana ciasto jest gotowe. Należy je ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
smacznego!
źródło „Ciasta na stół” 10/2000