Czeskie knedliki

 Czeskie knedliki chodziły za mną już od dawna. Długo zastanawiałam się, czy warto je wypróbować. Okazało się, że warto!
Wszystkim smakowały i na pewno będzie powtórka.
Zobaczcie jak wygląda przepis zaczerpnięty z książki”Pierogi, kluski i knedle” M. Krawczyk z moimi zmianami:)

Czeskie knedliki

Skład

  • 250ml mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350g mąki pszennej
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 jajko

Wykonanie

Bułki pokroić w kostkę i odstawić na kilka godzin do przeschnięcia lub użyć bułki czerstwe.
Do miski wlać lekko podgrzane mleko, cukier, drożdże, proszek do pieczenia i 2 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 30min. Do rozczynu dodać jajko, resztę mąki, bułkę, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Wyrośniętą masę wyrobić na stolnicy – w razie potrzeby podsypać mąką-i uformować 4 grube wałki.
Wkładać po dwa do szerokiego garnka z gotująca, osoloną wodą. Gotować pod przykryciem 10minut, po czym przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10minut

czeskie knedliki

Wyjąć łyżką cedzakową na duży talerz.
Kiedy lekko obeschną pokroić przy pomocy nitki na grube plastry i rozłożyć na talerze

knedle czeskie

Podawać z ulubionym sosem-u mnie tym razem z pieczarkowym.

Czeskie knedliki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.