Bułeczki maślane

Na początek zapraszam na domowe maślane bułeczki. Przepis na nie zajmuje honorowe miejsce w moim starym zeszycie z przepisami. Bułeczki są lekkie, puszyste, o maślanym zapachu i delikatnym smaku…. Doskonałe z dodatkiem dżemu lub domowego twarożku.
Z pewnością Wam zasmakują!

 

Skład:

  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 1 jajo
  • 60g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 24g drożdży
  • 250ml mleka
  • jajo do smarowania

Ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

 

Wykonanie:

Z drożdży wykonać zaczyn /rozmieszać je w misce z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżki mąki i kilku łyżek mleka – poczekać aż podrosną/. Dodać pozostałe składniki i wyrobić używając końcówek do ciasta drożdżowego. Do wyrabiania można również wykorzystać maszynę do chleba lub thermomix. Ciasto odstawić w misce przykrytej kuchenną ściereczką do podwojenia objętości /trwa to ok. 1 godzinę/. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek i podzielić na 9-10 części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do powtórnego wyrośnięcia na ok. 30 min. Posmarować roztrzepanym jajem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 25min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już są gotowe. Studzić na kratce kuchennej.

maślana bułeczka

bułeczka maślana z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.