Dziś polecam pyszne ciacho z owocami. Puszyste, lekkie, idealne do popołudniowej kawy. Inne jego zalety to plastyczność-można użyć dowolnych, ulubionych owoców – oraz szybkość wykonania.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat-dowolny / ja dałam cytrynowy/
- 1 łyżka octu jabłkowego / zwykły też może być/
- dowolne owoce / ok.60 dag /
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i dalej ubijać . Gdy masa będzie już gęsta dodać żółtka oraz ocet i krótko zmiksować. Następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać olej i aromat. Cisto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu poukładać owoce wciskając je lekko w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC C około 40 min / sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe!/