Ciasto wykonane metodą „muffinkową”-suche z suchymi a mokre z mokrymi. I absolutnie żaden wysiłek nie jest tu wskazany. Dodam, że wręcz zabroniony-im dłużej miksujemy tym większe prawdopodobieństwo otrzymania zakalca:)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 8 dkg masła
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu
Dowolne owoce w takiej ilości aby pokryły wierzch ciasta.
Wykonanie:
Mąkę, proszek, cukier i cukier waniliowy wymieszać w jednej misce. W drugiej połączyć olej, jaja i maślankę lub jogurt – wystarczy kilka ruchów trzepaczką do połączenia składników. Następnie przelać „mokre” do „suchego” i wymieszać szpatułką-GOTOWE. Na wierzchu układamy dowolne owoce-mogą być truskawki, maliny, jagody, wydrylowane wiśnie, śliwki….itp. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.50min w temp. 180ºC