Owocowe z kruszonką

Owocowe z kruszonkąCiasto wykonane metodą „muffinkową”-suche z suchymi a mokre z mokrymi. I absolutnie żaden wysiłek nie jest tu wskazany. Dodam, że wręcz zabroniony-im dłużej miksujemy tym większe prawdopodobieństwo otrzymania zakalca:)

Owocowe z kruszonką

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 dkg masła

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu

Dowolne owoce w takiej ilości aby pokryły wierzch ciasta.

Wykonanie:

Mąkę, proszek, cukier i cukier waniliowy wymieszać w jednej misce. W drugiej połączyć olej, jaja i maślankę lub jogurt – wystarczy kilka ruchów trzepaczką do połączenia składników. Następnie przelać „mokre” do „suchego” i wymieszać szpatułką-GOTOWE. Na wierzchu układamy dowolne owoce-mogą być truskawki, maliny, jagody, wydrylowane wiśnie, śliwki….itp. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.50min w temp. 180ºC

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *