Przepis na tę drożdżówkę zamieszczam tu specjalnie dla mojego brata, któremu ciągle gdzieś się zawierusza. Teraz gdy tylko przyjdzie mu chęć na ciacho drożdżowe będzie zawsze pod ręką 🙂
Skład:
- 500g mąki
- 4 łyżki cukru
- 50g masła -rozpuścić
- 2 jaja
- 1 szklanka letniego mleka
- szczypta soli
- 20g drożdży
- ulubione bakalie -opcjonalnie
- aromat cytrynowy i migdałowy / po kilka kropli/
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić końcówkami do ciasta drożdżowego,
można tę czynność zlecić maszynie do chleba
Elastyczne, miękkie ciasto przełożyć do miski, nakryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Konsystencja ciasta drożdżowego zależy od użytej mąki. Gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze nieco mąki, gdy zaś zbyt twarde -trochę mleka.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do foremek – u mnie dwie o wymiarach 27×9 / wymiary dna/ o wysokości 7cm,przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Gdy foremki są pełne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC
i pieczemy ok.40 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.