Domowy twaróg

Często próbowałam zrobić domowy twaróg z lepszym lub gorszym skutkiem. Zazwyczaj był albo zbyt rzadki, albo wyczuwało się w nim wyraźne grudki. Okazało się, że cały problem tkwił w odpowiedniej temperaturze ogrzewania mleka. Po zaczerpnięciu cennych rad z książki „Masło, sery, jogurt” pod redakcją I. Baturo mój twaróg za każdym razem wychodzi perfekcyjnie. Spróbujcie!

Skład:

  • 2l zsiadłego mleka *    /z podanej ilości otrzymamy ok.50 dag twarogu/

Wykonanie:

Mleko wlać do garnka i podgrzewać do temperatury 70ºC.

serek

Zakryć garnek pokrywka i odstawić do przestudzenia. Gdy mleko osiągnie temperaturę pokojową przecedzić  przez sito wyłożone gazą .

P1070049

Zostawić do odsączenia na kilka godzin. Schłodzić w lodówce.

P1070055

*Zamiast zsiadłego mleka można użyć maślankę, kefir lub napój przygotowany z tzw. grzybka tybetańskiego . Jeśli chcemy aby nasz twaróg był bardziej tłusty mleko mieszamy ze śmietaną kremówką /ok.250ml na 2l mleka/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.