Doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika. Ciasto jest miękkie, wilgotne, w smaku przybliżone do jogurtowego. W połączeniu z nadzieniem serowym smakuje wspaniale. Z podanych składników otrzymamy solidną porcję ciasta:)
ser:
- 1kg sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1/2 p. masła /12,5dag/
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku
- cukier waniliowy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z masłem. Dodać zmielony ser ( użyłam sernikowy z wiaderka „Włoszczowa” dobry będzie też każdy inny -ważne żeby był twarogowy a nie homogenizowany). Białka ubić z cukrem i połączyć z masą serową . Dodać cukier waniliowy oraz mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1p.margaryny
- 1 łyżeczka proszku
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną masę, delikatnie połączyć z żółtkami i resztą składników. Na koniec wlać letnią margarynę. Blachę o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej połowę ciasta. Następnie rozłożyć delikatnie ser (najlepiej nakładać go małymi porcjami przy pomocy łyżki). Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec w temperaturze 180ºC ok. 50min