Często próbowałam zrobić domowy twaróg z lepszym lub gorszym skutkiem. Zazwyczaj był albo zbyt rzadki, albo wyczuwało się w nim wyraźne grudki. Okazało się, że cały problem tkwił w odpowiedniej temperaturze ogrzewania mleka. Po zaczerpnięciu cennych rad z książki „Masło, sery, jogurt” pod redakcją I. Baturo mój twaróg za każdym razem wychodzi perfekcyjnie. Spróbujcie!
Skład:
- 2l zsiadłego mleka * /z podanej ilości otrzymamy ok.50 dag twarogu/
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka i podgrzewać do temperatury 70ºC.
Zakryć garnek pokrywka i odstawić do przestudzenia. Gdy mleko osiągnie temperaturę pokojową przecedzić przez sito wyłożone gazą .
Zostawić do odsączenia na kilka godzin. Schłodzić w lodówce.
*Zamiast zsiadłego mleka można użyć maślankę, kefir lub napój przygotowany z tzw. grzybka tybetańskiego . Jeśli chcemy aby nasz twaróg był bardziej tłusty mleko mieszamy ze śmietaną kremówką /ok.250ml na 2l mleka/