Ciasto „Pepsi” to przepyszne ciasto na specjalne okazje. W sieci można odnaleźć je pod różnymi nazwami: „pepsi”, „cola ” „orzechowiec” . Moje jest mixem wielu przepisów więc trudno jest mi podać źródło jego pochodzenia. Jednego jestem pewna- smakuje genialnie i bardzo go polecam !!!
biszkopt:
- 6jajek
 - 6 czubatych łyżek maki
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3 łyżki kakao
 - 2 łyżki oleju
 - 2 łyżki pepsi
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać partiami cukier.
 Gdy masa będzie bardzo gęsta dodać żółtka i krótko zmiksować.
 Mąkę kakao i proszek przesiać.
 Dodawać partiami do masy żółtkowo- białkowej i delikatnie mieszać szpatułką.
 Olej wymieszać z pepsi i wlać do masy. Mieszać powoli do połączenia składników.
 Formę o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia.
 Wylać ciasto i piec w temperaturze 180ºC ok. 25-30* min.
 Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt nasączyć 150ml pepsi
krem orzechowy:
- 15 dag orzechów włoskich
 - 15 dag herbatników
 - 200ml pepsi
 - 1 paczka margaryny
 - 8 dag cukru pudru
 
Orzechy zmielić w malakserze ( można też użyć blendera). Tak samo postępujemy z herbatnikami.
 Sypkie orzechy i herbatniki przesypać do  miseczki i zalać pepsi. Odstawić na 20-30 minut.
 Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysty biały krem. Dodawać po łyżce masy orzechowej nie przestając miksować.
 Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt i schładzić w lodówce.
bita śmietana
- 500ml śmietany kremówki (30%)
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50ml wody
 
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do ubitej śmietanki dokładnie miksując. Masę śmietanową wyłożyć na krem orzechowy wyrównując powierzchnię. Na wierzch można zetrzeć czekoladę lub posypać krokantem orzechowym.
Polecam!
*Zawsze przed wyjęciem sprawdzam ciasto wykałaczką-jeżeli jest sucha -ciasto jest gotowe.
 Mokra-lepka oznacza, że czas pieczenia należy przedłużyć.





