Ciasto „Pepsi” to przepyszne ciasto na specjalne okazje. W sieci można odnaleźć je pod różnymi nazwami: „pepsi”, „cola ” „orzechowiec” . Moje jest mixem wielu przepisów więc trudno jest mi podać źródło jego pochodzenia. Jednego jestem pewna- smakuje genialnie i bardzo go polecam !!!
biszkopt:
- 6jajek
- 6 czubatych łyżek maki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pepsi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać partiami cukier.
Gdy masa będzie bardzo gęsta dodać żółtka i krótko zmiksować.
Mąkę kakao i proszek przesiać.
Dodawać partiami do masy żółtkowo- białkowej i delikatnie mieszać szpatułką.
Olej wymieszać z pepsi i wlać do masy. Mieszać powoli do połączenia składników.
Formę o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto i piec w temperaturze 180ºC ok. 25-30* min.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt nasączyć 150ml pepsi
krem orzechowy:
- 15 dag orzechów włoskich
- 15 dag herbatników
- 200ml pepsi
- 1 paczka margaryny
- 8 dag cukru pudru
Orzechy zmielić w malakserze ( można też użyć blendera). Tak samo postępujemy z herbatnikami.
Sypkie orzechy i herbatniki przesypać do miseczki i zalać pepsi. Odstawić na 20-30 minut.
Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysty biały krem. Dodawać po łyżce masy orzechowej nie przestając miksować.
Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt i schładzić w lodówce.
bita śmietana
- 500ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50ml wody
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do ubitej śmietanki dokładnie miksując. Masę śmietanową wyłożyć na krem orzechowy wyrównując powierzchnię. Na wierzch można zetrzeć czekoladę lub posypać krokantem orzechowym.
Polecam!
*Zawsze przed wyjęciem sprawdzam ciasto wykałaczką-jeżeli jest sucha -ciasto jest gotowe.
Mokra-lepka oznacza, że czas pieczenia należy przedłużyć.