Letnia tarta

P1070667
Wspaniałe ciasto na upalne dni. Kruchy, rozpływający się w ustach spód, przepyszny krem na bazie serka mascarpone i aromatyczne, letnie owoce……pycha.

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  •  2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody (jeżeli ciasto ładnie się połączy nie trzeba dodawać)

Przygotować ciasto kruche : mąkę, cukier, proszek umieścić na stolnicy, dodać żółtka i zimne masło. Szybko posiekać i zagnieść ciasto- w miarę potrzeby dodać 2 łyżki lodowatej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę. Formę do tarty o średnicy 24cm  wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 190 C. Ciasto należy obserwować – gdy się zrumieni -jest gotowe ( potrwa to ok. 25-30min)

krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g mleka  skondensowanego  słodzonego
  •   50 g  serka typu „Mój ulubiony”

Wszystkie składniki oziębić w lodówce . Mocno chłodny serek mascarpone oraz mleko umieścić w naczyniu i miksować do momentu otrzymania gęstego kremu. Połączyć z serkiem „Mój ulubiony”i zmiksować do połączenia składników. Gotowy, gęsty krem wyłożyć na wystudzoną tarte- schłodzić.

Owoce:

  • 400g malin
  • 200g borówek amerykańskich
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Na wierzch schłodzonego kremu poukładać owoce-dowolnie ozdobić.

Polecam!

P1070663

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.