Fasolka z warzywami

Fasolka z warzywami

Sezon fasolkowy w pełni. Polecam do wypróbowania przepis, który otrzymałam od koleżanki. Fasolka z warzywami  jest rewelacyjna w smaku. Doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Może stanowić  pyszny dodatek do drugiego dania. Świetnie smakuje również jako samodzielna przekąska podana np. z bagietką. Bardzo gorąco polecam.

Na około 11 słoików o pojemności 0,33l potrzebne nam będzie:

  • 2 kg fasolki szparagowej – najlepiej żółtej
  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 2-3 papryki czerwone
  • 4-5 pomidorów
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (190g)
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • pieprz ziarnisty (dałam 2 łyżeczki)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki octu 10 %

Wykonanie:

  • Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na pół. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Gotować ok. 10min. Odcedzić.
  • Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
  • 1/2 szklanki oleju rozgrzać na patelni z grubym dnem, dodać cebulę, marchewkę i paprykę – podsmażyć.
  • Dodać  pozostały olej ( 1 szklanka), pomidory, przyprawy, 2 łyżki soli, 3 łyżki cukru, koncentrat – dusić pod przykryciem 15 min.
  • Dodać 3 łyżki octu – wymieszać.
  • Do warzyw dodać odcedzoną fasolkę.
  • Dusić całość 10-15 min.
  • Spróbować – ewentualnie doprawić solą i pieprzem
  • Gorąca sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików
  • Pasteryzować 20 min.

Fasolka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.