Wyśmienite korniszony

Składniki

  • świeże ogórki
  • sól
  • cukier
  • ocet 10%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koper do przetworów
  • czosnek
  • gorczyca
  • cebula
  • marchewka

Zastanawiałam się czy taki sposób przygotowania ogórków konserwowych ma sens….. Okazało się jednak, że  czasami warto zaryzykować. Wykonanie prymitywnie proste a smak ogórków …..rewelacyjny

P1150240

Przygotowanie

Nie przygotowujemy żadnej zalewy. Przyprawy, ocet i wodę umieszczamy bezpośrednio w słoikach z ogórkami w następujących proporcjach:

Do wypełnionego ogórkami słoika o pojemności 1 litra należy dodać:

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • plastry cebuli
  • plastry marchewki
  • koper
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu

Słoik zalać zimną wodą, zakręcić i gotować 6 min.

P1150241

 

Ogórki konserwowe  przygotowane w ten sposób są pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.