Gdy tylko cukinie w naszym ogródku dorastają do odpowiednich rozmiarów rozpoczyna się sezon na cukiniowe leczo.
Wszyscy je uwielbiają i bywa u nas bardzo często. Jeżeli apetyty osłabną a cukinia ciągle jest w nadmiarze przygotowuję „leczowe” zapasy na zimę-przepis wkrótce zamieszczę na stronie. Spróbujcie – polecam!
Skład:
- 2 spore cukinie
- 2 duże papryki -biorę zieloną i czerwoną
- 1 duża cebula
- 30 dag boczku wędzonego
- 50 dag kiełbasy -polecam podwawelską
- 3 spore pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, oregano ….lub inne ulubione)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)
Oczywiście ilości składników można swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych oraz od zapotrzebowania na potrawę.
Wykonanie:
1.Cukinie obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2.Paprykę pozbawić pestek i pokroić w cienkie paseczki.
3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
4. Cebulę pokroić w kostkę
5.Pomidory pokroić i zmiksować.
W garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę.Gdy się zrumienią dodać cebulę – delikatnie zrumienić. Następnie dodać paprykę i chwilę wszystko podsmażyć mieszając drewnianą łyżką.
Dodać przygotowaną cukinię, wymieszać, przykryć garnek i gotować do chwili gdy cukinia stanie się miękka. Wlać zmiksowane pomidory, przyprawy według upodobań i chwilę pogotować bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru wody. gdyby leczo okazało się zbyt mdłe dodać koncentrat pomidorowy. Można również zagęścić go nieco mąką.
W tym celu 2 łyżki mąki połączyć z niewielką ilością wody, wlać do leczo wymieszać i zagotować.