Cukiniowe leczo

P1080121

Gdy tylko cukinie w naszym ogródku dorastają do odpowiednich rozmiarów rozpoczyna się sezon na cukiniowe leczo.
Wszyscy je uwielbiają i bywa u nas bardzo często. Jeżeli apetyty osłabną a cukinia ciągle jest w nadmiarze przygotowuję „leczowe” zapasy na zimę-przepis wkrótce zamieszczę na stronie. Spróbujcie – polecam!

Skład:

  • 2 spore cukinie
  • 2 duże papryki -biorę zieloną i czerwoną
  • 1 duża cebula
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 50 dag kiełbasy -polecam podwawelską
  • 3 spore pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, oregano ….lub inne ulubione)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)

Oczywiście ilości składników można swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych oraz od  zapotrzebowania na potrawę.

Wykonanie:

1.Cukinie obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2.Paprykę pozbawić pestek i pokroić w cienkie paseczki.
3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
4. Cebulę pokroić w kostkę
5.Pomidory pokroić i zmiksować.

W garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni podsmażyć na oleju  boczek i kiełbasę.Gdy się zrumienią dodać cebulę – delikatnie zrumienić. Następnie dodać paprykę i chwilę wszystko podsmażyć mieszając drewnianą łyżką.

P1080126

Dodać przygotowaną cukinię, wymieszać, przykryć garnek i gotować do chwili gdy cukinia stanie się miękka. Wlać zmiksowane pomidory, przyprawy według upodobań i chwilę pogotować bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru wody. gdyby leczo okazało się zbyt mdłe dodać koncentrat pomidorowy. Można również zagęścić go nieco mąką.
W tym celu 2 łyżki mąki połączyć  z niewielką ilością  wody, wlać do leczo wymieszać i zagotować.

P1080128

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.