Szybki chleb razowy

 Dzisiaj kolejny przepis z książki Małgorzaty Zielińskiej- tym razem pyszny razowiec:) Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy krótko wymieszać składniki końcówkami do ciasta drożdżowego, wyłożyć do formy, poczekać aby wyrósł, upiec i…..zajadać. Polecam z domowym twarożkiem lub ze świeżymi warzywami. Pycha!

Skład:

  • 400g mąki pszennej razowej
  • 1i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżka oleju
  • 1łyżka ulubionych ziół- u mnie mielony kminek
  • 1łyżka octu balsamicznego -można pominąć, wpływa jedynie na walory smakowe
  • 280ml wody

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, ale niezbyt gęste ciasto. Wyłożyć do formy 10×25 wysokiej na 8 cm, przykryć i odstawić do podwojenia objętości-na ok.1 godz. Wierzch posmarować wodą. Piec 35-40min w temp. 200°C.

razowiec

razowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.