Kuchnia angielska, zresztą jak każda, ma swoich zwolenników oraz przeciwników. Nie znam jednak nikogo, komu nie smakuje lemon curd-przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, naleśników, bułeczek, serników a także do podjadania z biszkopcikiem, gdy nagle przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Lemon curd można przechowywać w lodówce ok.2 tygodnie.
Zamieszczony przeze mnie przepis jest mixem przepisów znalezionych w sieci dostosowanym do smaków mojej rodziny.
Skład:
- 3 jaja
- 180g cukru
- 120g masła
- 2 cytryny
Wykonanie:
Jajka wbijamy do garnuszka /najlepiej z grubszym dnem/ i miksujemy krótko z cukrem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając uwaga bardzo łatwo się przypala! Do ciepłej już masy dodajemy sok z dwóch cytryn oraz otartą z nich skórkę. Cytryny oczywiście wcześniej dokładnie szorujemy i parzymy wrzątkiem. Dodajemy masło pokrojone na kawałki i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy krem zacznie gęstnieć przecieramy przez sito, przelewamy do słoiczka i dodajemy* skórkę, która została na sitku. Po wystudzeniu chowamy do lodówki gdzie krem jeszcze zgęstnieje. Lemon curd gotowy!
* skórkę dodaje się według oryginalnego przepisu ja po przetestowaniu kremu ze skórką i bez niej zdecydowanie wolę bez:)