Dzisiaj kolejny przepis z książki Małgorzaty Zielińskiej- tym razem pyszny razowiec:) Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy krótko wymieszać składniki końcówkami do ciasta drożdżowego, wyłożyć do formy, poczekać aby wyrósł, upiec i…..zajadać. Polecam z domowym twarożkiem lub ze świeżymi warzywami. Pycha!
Skład:
- 400g mąki pszennej razowej
- 1i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1łyżeczka soli
- 1łyżka oleju
- 1łyżka ulubionych ziół- u mnie mielony kminek
- 1łyżka octu balsamicznego -można pominąć, wpływa jedynie na walory smakowe
- 280ml wody
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie, ale niezbyt gęste ciasto. Wyłożyć do formy 10×25 wysokiej na 8 cm, przykryć i odstawić do podwojenia objętości-na ok.1 godz. Wierzch posmarować wodą. Piec 35-40min w temp. 200°C.