Schab suszony

 

P1080520Od dłuższego czasu staram się sama robić coś na kanapki, bo sklepowe wędliny jakoś nam nie smakują. Suszony schabik z grupy wędlin długo dojrzewających w pełni zadowolił nasze podniebienia.
Ta pyszna domowa wędlina  z pewnością zagości na naszym świątecznym stole
( jeśli oczywiście uda jej się do tego czasu dotrwać:) )

P1080508

 

Składniki:

  • ok. 1 kg ładnego schabu
  • 40g soli
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego oraz liście laurowe rozdrobnić (najlepiej  w moździerzu.)
  • Sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek  wymieszać ze sobą i powstałą mieszaniną natrzeć dokładnie schab.
  • Mięso włożyć  do szklanego naczynia z pokrywą i wstawić do lodówki na 4 dni. Codziennie należy sprawdzać czy na dnie naczynia nie zbiera się sok -jeśli tak wycierać go papierowym ręcznikiem.
  • Po 4 dniach schab przełożyć do czystej pończochy lub rajstopowej podkolanówki , przewiązać  kilkakrotnie sznurkiem.
  • Tak przygotowany  schab powiesić na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu (tak, aby z każdej strony był dostęp do powietrza) i  suszyć przez 7 dni
  •  Po 7 dniach   należy zdjąć  schab, usunąć pończochę i schować go  do lodówki  na 3 dni.

P1080516

Suszony schab to bardzo aromatyczna wędlina . Najlepiej smakuje krojona w cieniuteńkie plasterki. W odróżnieniu do wędlin ze sklepu  im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.