Kruche ciasteczka budyniowe

 

 Bardzo szybkie i pyszne ciasteczka wyszperane w starym zeszycie z przepisami.
Można wycinać małymi foremkami ale znakomicie nadają się do stempelków i wałkowania wzorzystymi wałkami.
Polecam zrobić podwójną porcję bo znikają błyskawicznie…:)

P1080538

Skład:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany ( ilość potrzebna do zarobienia ciasta)

Wykonanie:

Sypkie składniki posiekać na stolnicy z tłuszczem i żółtkami. Gdyby składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około 1 godziny) Schłodzone ciasto dość cienko wałkować, wycinać dowolnymi foremkami . Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia układać ciasteczka i piec na złoto w temperaturze 200º C( trwa to zazwyczaj ok. 5-7 min)

P1080539

 Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.