Pierniczki

Przyszła pora na „pierniczenie” 🙂  W tym roku z nowego przepisu. Pierniczki są rewelacyjne dla zwolenników miękkich, dość grubych, mięsistych ciasteczek. Nie mają nic wspólnego z chrupkością i kruchością. Nie muszą mięknąć-są  takie „od zaraz”. Z czasem stają się bardziej sypkie co tylko dodaje im smaku. Polecam bo naprawdę warto 🙂 

P1080565

Skład:

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3  płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 g masła 
  • 300 g miodu ( 150 g naturalny + 150 g sztuczny)

Wykonanie :

  1. Miód zagotować z przyprawami i kawą,  dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Odstawić aby wystygło.
  2.  W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić .
  3. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Dodawać cukier i stale ubijać.
  6. Do białek dodać żółtka i krótko zmiksować.
  7. Masę jajeczną wlać do mąki i delikatnie wymieszać.
  8. Dodać ostudzony miód z masłem i przyprawami .
  9. Na końcu dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Otrzymane ciasto ( dosyć rzadkie ) odstawiamy do lodówki lub na balkon do następnego dnia. ( na 10-20 godzin-jak nam pasuje)

Po tym czasie:

  1. Ciasto  rozwałkować na grubość 3 – 5 mm ( najsmaczniejsze są  grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
  3. Posmarować rozmąconym białkiem ( co zapewni im połysk 🙂 )
  4. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 10 minut w zależności od grubości – u mnie było to 10 min.
  5. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

P1080563

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.