Dziś pyszny dodatek do chleba-karczek pieczony w niskiej temperaturze.
Smakuje wyśmienicie. Jeżeli przejadły się Wam sklepowe wędliny-polecam do wypróbowania.
Potrzebne nam będą:
- 1 kg karczku
marynata:
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 łyżki octu winnego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku (zmiażdżony)
- Mięso umyć i osuszyć.
- Składniki marynaty połączyć.
- Mięso umieścić w misce, wlać marynatę i dobrze natrzeć nią mięso.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc .
- W czasie marynowania karczek przewracać i nacierać marynatą.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Włożyć karczek do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i podlać mięso gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki)
Karczek przykryć i piec przez 2,5 godziny.
W czasie pieczenia mięso obracać (2-3 razy)
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.