Dopełniające się smaki truskawek, czekolady i puszystego ciasta drożdżowego, które nie wymaga wyrabiania!!!
A na wierzchu……. MAŚLANO-KOKOSOWA KRUSZONKA
Polecam na letni podwieczorek 🙂
Ciasto drożdżowe:
- 60dag maki
- 6 łyżek oleju
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- olejek migdałowy
- szczypta soli
- 150g gorzkiej czekolady
- 30-40dag tryskawek
Kruszonka:
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki smalcu
- garść wiórek kokosowych
Wszystkie składniki zagnieść ręką do połączenia składników w drobne grudki i odstawić do lodówki
Jajka zmiksować krótko z mlekiem, cukrami i drożdżami.
Dodać pozostałe składniki wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem do połączenia składników.
Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki, połączyć z ciastem.
Wszystko wyłożyć na formę o wymiarach 25×35.
Ułożyć umyte i pozbawione szypułek tryskawki.
Posypać kruszonką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Piec 45 min w temperaturze 180ºC
GOTOWE!!!!