Drożdżówka z truskawkami i czekoladą

Dopełniające się smaki truskawek, czekolady i puszystego ciasta drożdżowego, które nie wymaga wyrabiania!!!
A na wierzchu……. MAŚLANO-KOKOSOWA KRUSZONKA

Polecam na letni podwieczorek 🙂

Drożdżówka z truskawkami i czekoladą

Ciasto drożdżowe:

  • 60dag maki
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • olejek migdałowy
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 30-40dag tryskawek

Kruszonka:

    • 4 łyżki masła
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki smalcu
    • garść wiórek kokosowych

Wszystkie składniki zagnieść ręką do połączenia składników w drobne grudki i odstawić do lodówki

Jajka zmiksować krótko z mlekiem, cukrami i drożdżami.
Dodać pozostałe składniki wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem do połączenia składników.
Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki, połączyć z ciastem.
Wszystko wyłożyć na formę o wymiarach 25×35.
Ułożyć umyte i pozbawione szypułek tryskawki.
Posypać kruszonką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Drożdżówka z truskawkami i czekoladą

Piec 45 min w temperaturze 180ºC

GOTOWE!!!!

Drożdżówka z truskawkami i czekoladą

Drożdżówka z truskawkami i czekoladą

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.