Karczek do chleba.

Dziś pyszny dodatek do chleba-karczek pieczony w niskiej temperaturze.
Smakuje wyśmienicie. Jeżeli przejadły się Wam sklepowe wędliny-polecam do wypróbowania.

P1100002

Potrzebne nam będą:

  • 1 kg karczku

marynata:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • ząbek czosnku (zmiażdżony)

 

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Składniki marynaty połączyć.
  3. Mięso umieścić w misce, wlać marynatę i dobrze natrzeć nią mięso.
  4. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc .
  5. W czasie marynowania karczek przewracać i nacierać marynatą.

P1090964

P1090963

Piekarnik nagrzać do 200ºC. Włożyć karczek do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i podlać mięso gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki)
Karczek przykryć i piec przez 2,5 godziny.
W czasie pieczenia mięso obracać (2-3 razy)
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

karczek

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.