składniki:
- 1 kg pałeczek z kurczaka*
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
marynata :
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy (tymianek, bazylia, papryka ostra, estragon, sól, pieprz)
sos:
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 5 szklanek wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki vegety
- 2łyżeczki papryki ostrej (wychodzi dosyć ostro, można zmniejszyć lub zastąpić łagodną)
- 1/4p masła (ok. 5 dag )
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek keczupu
wykonanie:
- Pałeczki umyć i osuszyć, umieścić w naczyniu.
- Składniki na marynatę wymieszać, natrzeć pałeczki.
- Odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na noc).
- Wszystkie składniki na sos umieścić w garnku i zagotować.
- Surowy ryż wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu ułożyć plastry cebuli i mięso.
- Zalać gorącym sosem.
- Piec ok. 90min w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- Podawać z ulubioną surówką.
*pałeczki można zastąpić skrzydełkami lub udkami-co kto woli 🙂