Pałeczki na ryżu

Pałeczki na ryżu

składniki:

  • 1 kg pałeczek z kurczaka*
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule

marynata :

  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy (tymianek, bazylia, papryka ostra, estragon, sól, pieprz)

sos:

  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 5 szklanek wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki vegety
  • 2łyżeczki papryki ostrej (wychodzi dosyć ostro, można zmniejszyć lub zastąpić łagodną)
  • 1/4p masła (ok. 5 dag )
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek keczupu

pałeczki na ryżu

wykonanie:

  1. Pałeczki umyć i osuszyć, umieścić w naczyniu.
  2. Składniki na marynatę wymieszać, natrzeć pałeczki.
  3. Odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na noc).
  4. Wszystkie składniki na sos umieścić w garnku i zagotować.
  5. Surowy ryż wysypać na blachę lub do naczynia żaroodpornego.
  6. Na wierzchu ułożyć plastry cebuli i mięso.
  7. Zalać gorącym sosem.
  8. Piec ok. 90min w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  9. Podawać z ulubioną surówką.

Pałeczki na ryżu

*pałeczki można zastąpić skrzydełkami lub udkami-co kto woli 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.