Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Nic prostszego nie można wymyślić. Słoik, zimna woda, sól, koper, czosnek no i oczywiście świeże ogórki. Mała chwilka pracy i kilka dni cierpliwości ….. Tak w skrócie wygląda przepis na ogórki małosolne. Proponuję wypróbować, bo są pyszne.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2 litry zimnej wody (prosto z kranu 🙂 )
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • koper (same koszyczki)
  • chrzan ( kawałek korzenia)

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, końce przyciąć.
  2. Na dnie dużego słoja lub glinianego garnka  ułożyć: koper, chrzan i czosnek.
  3. Poukładać  ogórki.
  4. Całość zalać wodą.*
  5. Po 7 dniach ogórki są gotowe
  6. Jeżeli zależy nam na czasie do słoja dajemy kromeczkę chleba na zakwasie-ogórki ukisną szybciej

* wszystkie ogórki powinny być zanurzone. Można  położyć na ogórkach  talerzyk i naciśnięcie go tak aby nabrał wody. Słój przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce.

 

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.