Składniki ciasta
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki zagotować mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Gdy masa będzie zupełnie zimna przygotować :
- 5 żółtek
- 5 białek
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka i ubić . Wlać wystudzoną mieszankę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać .Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu (najlepiej następnego dnia ciasto wyjąć z formy i przekroić dwa razy ( aby otrzymać trzy krążki)
Składniki kremu śmietanowo-truskawkowego:
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 800 g truskawek ( mogą być mrożone, ale najlepiej świeżych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- około 100 ml wody
Truskawki umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować .Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Można to zrobić w mikrofali. Zdjąć z palnika, dodać do gorącego musu truskawkowego i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko stężały mus truskawkowy. Ubijać do połączenia. Powstały krem truskawkowy odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia – potrwa to krótką chwilę.
Składniki polewy czekoladowej:
- 125 ml śmietany kremówki 33%
- 125 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia .
Poncz
- pół szklanki nalewki truskawkowej
Do dekoracji
- 1/2 kg truskawek
Pierwszy kakaowy blat położyć na tacy. Zapiąć obręcz do formowania tortu, lekko nasączyć połową nalewki.Truskawki przeznaczone do dekoracji poprzecinać na pół i ułożyć po okręgu, przecięciem do obręczy (patrz zdjęcie). Wyłożyć połowę tężejącego kremu truskawkowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu, powtórnie ułożyć truskawki. Wyłożyć pozostały krem truskawkowy. Schłodzić .Gdy krem dobrze stężeje rozprowadzić na nim polewę. Udekorować świeżymi truskawkami.
Przechowywać w lodówce.