Bułeczki jogurtowe

Pyszne, mięsiste i jednocześnie delikatne bułeczki. Doskonałe do sera,domowych powidełek, ale i do wędlin oraz innych wytrawnych dodatków.

Bułeczki jogurtowe

(składniki na 8 sporych bułeczek)

Rozczyn

  • 20 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) suchych*
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 pełna łyżka mąk
  1. Ciepłą wodę i jogurt mieszamy razem. Następnie dodajemy świeże drożdże, łyżkę miodu i łyżkę mąki.
  2. Całość mieszamy razem i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.

*w przypadku drożdży suchych  wszystkie składniki dodajemy do mąki od razu mieszając razem z pozostałymi składnikami ciasta (czyli pomijamy etap przygotowania rozczynu)

Ciasto właściwe

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli (5 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju  rzepakowego
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Bułeczki jogurtowe

Wyrośnięte ciasto

Bułeczki jogurtowe

Sposób porcjowania ciasta

Bułeczki jogurtowe

Bułeczki przygotowane do pieczenia

 

  1. Jogurt i jajko  wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
  2. W dużej misce umieszczamy mąkę i sól . Całość mieszamy.
  3. Następnie dodajemy jajko, jogurt i olej.
  4. Na koniec dolewamy wyrośnięty rozczyn.
  5. Całość mieszamy razem. Następnie zagniatamy, wyrabiając około 10 minut, lub do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite- robię to wykorzystując robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  6. Gotowe, wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  7. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na nasmarowaną olejem stolnicę i formujemy pasek szerokości ok. 8 cm i długości ok. 60 cm.
  8. Wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i ostrym nożem odcinamy bułeczki.
  9. Bułeczki ustawiamy na wyłożonej papierem blaszce (nie kładziemy tylko stawiamy pionowo) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  10. W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180ºC (góra-dół)
  11. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą (lub np. niedużą blaszkę).
  12. Bułeczki pieczemy około 15 minut, a po upieczeniu studzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *