Pyszne, mięsiste i jednocześnie delikatne bułeczki. Doskonałe do sera,domowych powidełek, ale i do wędlin oraz innych wytrawnych dodatków.
(składniki na 8 sporych bułeczek)
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) suchych*
- 1 łyżka miodu
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłej wody
- 1 pełna łyżka mąk
- Ciepłą wodę i jogurt mieszamy razem. Następnie dodajemy świeże drożdże, łyżkę miodu i łyżkę mąki.
- Całość mieszamy razem i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.
*w przypadku drożdży suchych wszystkie składniki dodajemy do mąki od razu mieszając razem z pozostałymi składnikami ciasta (czyli pomijamy etap przygotowania rozczynu)
Ciasto właściwe
- 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
- 1 płaska łyżeczka soli (5 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- Jogurt i jajko wyjmujemy z lodówki co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem.
- W dużej misce umieszczamy mąkę i sól . Całość mieszamy.
- Następnie dodajemy jajko, jogurt i olej.
- Na koniec dolewamy wyrośnięty rozczyn.
- Całość mieszamy razem. Następnie zagniatamy, wyrabiając około 10 minut, lub do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite- robię to wykorzystując robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Gotowe, wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy na nasmarowaną olejem stolnicę i formujemy pasek szerokości ok. 8 cm i długości ok. 60 cm.
- Wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i ostrym nożem odcinamy bułeczki.
- Bułeczki ustawiamy na wyłożonej papierem blaszce (nie kładziemy tylko stawiamy pionowo) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180ºC (góra-dół)
- Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą (lub np. niedużą blaszkę).
- Bułeczki pieczemy około 15 minut, a po upieczeniu studzimy.