Ciasteczka pistacjowe

Cóż mogę napisać o tych ciasteczkach….., chyba tylko to, że nie warto ich robić …
z jednej porcji. Są tak smaczne,że znikają w momencie .

Ciasteczka pistacjowe

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 3/4 szklanki obranych  pistacji
  • 140 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej

Ponadto  (można pominąć )

  • 1 roztrzepane białko do posmarowania
  • cukier granulowany do obtoczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka pistacjowe

Wykonanie:

  1. Masło i cukier puder umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  2. Dodać  ekstrakt z wanilii, sól i utrzeć
  3. Dodać mąkę pszenną i utrzeć, do połączenia.
  4. Dodać pistacje i zmiksować krótko, tylko do połączenia.
  5. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnego mleka (dodałam 2 łyżki) i utrzeć – ciasto powinno połączyć się w kulę.
  6. Powierzchnię blatu lekko oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek o długości około 30 cm i grubości 4 cm.
  7. Owinąć szczelnie papierem do pieczenia lub folią spożywczą .
  8. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny ( można odłożyć na noc.)
  9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obtoczyć w cukrze.(pominęłam ten etap).
  10. Ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości około 8 mm i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pistacjowe

Ciasteczka pistacjowe

Ciasteczka pistacjowe

  1. Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej z termoobiegiem, przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek.
  2. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na metalowej kratce.

Ciasteczka pistacjowe

 

Komentarze do przepisu: “Ciasteczka pistacjowe

  1. Ika

    Dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu 🙂 . Jeżeli chodzi o zmianę przepisu na formę „szklankową” to może i dobry pomysł, ale w sytuacji, gdyby wszystkie szklanki miały jednakową pojemność-250ml. Często jest jednak inaczej, sama mam przeróżne, od 200ml do 320ml 🙂 .Wystarczy więc najtańsza waga (można kupić nawet za 15zł) i wszystko mamy dokładnie odmierzone. Jeżeli zaś chodzi o pozostające składniki….przyznam,że osobiście nigdy nie miałam takiego problemu…Zawsze coś z opakowania zostanie, czy to masło, czy mąka, olej, cukier…Nie da się przygotować przepisu, do którego zużyjemy całe opakowania produktów:). Jedyne co mogę podpowiedzieć, to zastosowanie prostej proporcji matematycznej i dostosowanie w ten sposób przepisu do własnych potrzeb .Sama robię to każdorazowo przygotowując marynatę do mięsa . Wiadomo ,że jeżeli poprosimy w sklepie 1 kg mięsa otrzymujemy przeróżne ilości od 95 dag do 1,30 kg:) …i ile wtedy soli do marynaty, jeżeli w przepisie jest ilosć na 1kg? A przecież nie odetnę kawałeczka:) Przeliczam więc za pomocą proporcji i nie ma problemu.Pani też polecam taką metodę.

  2. Krysia

    Chętnie wykorzystuję mądre przepisy, lubię jednak gdy ilości składników są określone w wygodnych od ręki ilościach np. 225 gr mąki- ile to szklanek?, 140 gr masła – kostka masła ma na ogół 200 gr, więc ile to te 140 gr, jak odetnę to muszę zważyć, potem muszę pamiętać, że 60 gr masła wymaga pilnego zagospodarowania , a jak użyję margaryny to muszę 110 gr odłożyć, bo kostka margaryny Kasi to 250 gr i to odłożone na kolejny wypiek się zmarnuje, bo brakuje do kolejnej porcji ciastek 30 gr, Może warto wyliczyć wersję składników na 200 gr masła i na 250 gr margaryny – ile wtedy mąki, cukru, bo pistacje są w mierniku szklankowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *