Biszkopt
- 5 jajek, osobno żółtka i białka
- 180g cukru
- 120g mąki pszennej tortowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.
2. Białka ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.
3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC na funkcji termoobieg.
5.Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Masa owocowa
- 450 g mrożonych owoców ( u mnie truskawki)
- 1 galaretka czerwona rozpuszczona w 200 ml wrzącej wody + 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
- Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Mrożone owoce wyjąć na kilka minut z zamrażarki, żeby nieco zmiękły z wierzchu i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Taką zmrożoną masę można dodawać do jeszcze mocno ciepłej galaretki i intensywnie mieszać . Dzięki temu szybciej zastyga.
Krem michałkowy
- 20 sztuk cukierków Michałków – ciemnych
- 400 ml śmietany 30 %
- 500 g mascarpone (mocno schłodzonego)
- Dzień wcześniej cukierki pokroić na drobniejsze cząstki. Lekko podgrzać całą śmietanę, dodać cukierki i je rozpuścić – masy nie gotować. Przelać masę do pojemnika, ostudzić i wstawić pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc
- Rano wstawić do lodówki miskę do ubijania i mieszadło, którym będziemy ubijać masę, żeby też się schłodziły. Do schłodzonej misy wlać masę, dodać mascarpone i zmiksować . Najpierw na wolnych obrotach, potem na średnich do zgęstnienia masy.
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji – u mnie truskawki,
- 1/2 przezroczystej galaretki o smaku cytrynowym + 1/2 szklanki wody ( do posmarowania owoców )
- nasączenie – 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody + sok z cytryny + cukier do smaku