Rogale maślane2

Obłędnie pyszne rogale, idealne na śniadanie. Zbliżone do tych, które kupujecie w jednym z popularnych marketów, nie muszę jednak dodawać, że jakością biją tamte na głowę . Polecam do wypróbowania.

Rogale maślane2

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 100ml  letniego mleka
  • 180ml  letniej wody
  • 1 łyżeczki soli
  • 30g cukru ( 50g w wersji na słodko)
  • 15g drożdży
  • 30g roztopionego masła

jajko do posmarowania rogali

 

Rogale maślane2

Rogale maślane2

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić bardzo dokładnie ( ok.8-10min.) przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Gdyby było zbyt twarde trzeba dodać nieco wody.
  2. Następnie przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. godzinę -do podwojenia objętości.
  3. Jeszcze raz  zagnieść ciasto, tym razem na stolnicy i podzielić na 8 części.
  4. Uformować rogale i odstawić na 30 min do podrośnięcia.
  5. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC

Rogale maślane2

Rogale maślane2Rogale maślane2

Rogale maślane2

Studzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.